Yeni araşdırmalar göstərir ki, içməli sudan mikroplastikləri çıxarmaq üçün sadə və effektiv bir metod tapılıb. Çinin Quançjou Tibb Universiteti və Jinan Universitetinin alimləri, bu metodu mətbəxlərdə tez-tez tapılan inqrediyentlərlə tətbiq etməyin mümkün olduğunu müəyyən ediblər.
Suinfo.az “euronews.com” saytına istinadla xəbər verir ki, mikroplastiklərin insan orqanizminə, xüsusilə qida və içkilər vasitəsilə daxil olması narahatlığa səbəb olduğundan tədqiqatçılar içməli sudan bu zərərli hissəcikləri təmizləmək üçün sadə üsul hazırlayıblar. Təcrübələr zamanı suya nanoplastiklər və mikroplastiklər əlavə edilərək qaynadılıb. Qaynama prosesindən sonra çöküntülər süzülərək sudan çıxarılıb. Bu prosesin nəticəsində, mikroplastiklərin 90 faizə qədərini sudan effektiv şəkildə çıxarmaq mümkün olub.
Alimlər, bu metodun effektivliyinin suyun növünə görə dəyişə biləcəyini də qeyd ediblər. Məsələn, cod kran suyu nümunələrində mikroplastiklərin daha yüksək faizini çıxarmaq mümkün olub. Bu, suyun tərkibindəki kalsium karbonatın yüksək temperaturda yığılması nəticəsində yaranır. Kalsium karbonat, çaydanın içindəki təbaşirli maddələrdən biri olaraq, plastik hissəciklərinin səthində birləşərək onların sudan ayrılmasına səbəb olur. Tədqiqatçılar, bu tapıntıların qlobal su təmizləyici sistemlərində mikroplastiklərin aradan qaldırılması üçün yeni yanaşmaların inkişafına töhfə verə biləcəyini vurğulayıblar. Onların fikrincə, bu metodun sadəliyi və evdə asanlıqla tətbiq oluna bilməsi, mikroplastik çirklənmə ilə mübarizəni daha əlçatan və təsirli edir.
Araşdırma “Environmental Science & Technology” jurnalında nəşr olunub və qlobal narahatlığa səbəb olan nano/mikroplastiklərin sudan təmizlənməsi ilə bağlı yeni perspektiv təqdim edir.